Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 2. 2018

Jak na to?

V tomto začátečnické návodu, se dozvíte, jak vytvořit vlastí žijící část přírody u vás doma. Za pomocí dostupných materiálu. 
   Na základ pro substrát budeme potřebovat: Vetší kameny (mohou a nemusí)
                                                                         Štěrk
                                                                         Netkanou textilii ( možno použít síťovinu)
                                                                         Dřevěné uhlí
                                                                         Zeminu (Použijeme zeminu, kterou si přineseme z lesa- lze umíchat)
                                                                       
1. Jdeme do lesa


Nejjednodušší a nejkrásnější uzavřený ekosystém (dále jen UE), se bude skládat z lesních rostlin - mechorosty, lišejníky apod. Nejlepším obdobím, na sbírání těchto rostlin, je čas od jara do podzimu, Do té doby, než začnou první mrazíky. Přechod z mrazu do tepla, by některé rostliny nemusely zvládnout.

Najdeme si nějaké druhy rostlin. Dejme pozor, aby rostliny, které vybereme, nerostly do velkých rozměrů. Vhodným mechem může být bělomech skalní (sivý), ploník ztenčený, dvouhrotec chvhostnatý a jiné.
  
Rostliny šetrně odebereme do mísy, nebo igelitového pytlíku, abychom je mohli přenést domů. Vybíráme mladé rostliny. čím více budou zelené, tím lépe.
   Dobré, je vzít substrát z místa, kde jsem rostliny našli. V této zemině, se mohou nalézat okem přehlédnutelné semena rostlin. Je velmi pravděpodobné, že vám ve vaší sklenici vyklíčí - známka toho, že UE funguje. Larvy, vajíčka nebo malý hmyz, si také můžete sebou přinést domů
   Pro ozdobu, můžeme v lese vzít pár kamenů, kus dřevo, větve, bukvice, malé šišky, žaludy nebo cokoliv co by se nám v nádobě líbilo.

2. Příprava nádoby

Nádobu pečlivě horkou vodou vymyjeme a usušíme. Nedoporučuji použít chemické prostředky. Pokud potřebujete odstranit špínu z vnitřní strany, použijte např. citronovou šťávu, sodu, ocet.
   Když už máme sklenici připravenou, můžeme začít s vrstvením substrátu. Při zúženém hrdle nádoby použijeme např. trychtýř. Na dno nádoby nasypeme štěrk (můžeme koupit barevný, akvaristický, ...). Důležité je, aby obsahoval vetší částečky. Výška vrstvy záleží na výšce nádoby.Schéma rozložení zemin   Na vrstvu štěrku naneseme síťovinu. Ta, by neměla mít příliš velká oka, aby jí nepropadl další materiál. Lze použít i jinou alternativu (např. netkanou textilii). Dbejme na to,aby byl materiál, ze kterého je síťovina vyrobena, byl biologicky neodbouratelný.


   Na síťoviny naneseme dřevěné uhlí (nepoužívejte dřevěné brikety - obsahují škodlivé látky), nebo aktivní uhlí. Vrstva by měla pokrýt celou plochu síťoviny.
   Poslední vrstvou, kterou naneseme, bude hlína (rašelina). Můžeme použít zeminu, přinesenou z lesa, nebo si namíchat vlastní směs.

3. Umístění rostlin a aranžování

Umístění rostlin a dekorací záleží na dvou hlavních věcech:

1. Budeme se na UE dívat jedním místem
    Zde dáme velké rostliny a dekorace do pozadí a stavíme tak, aby zadní strana byla co nejvíce zakrytá.

2. Budeme ho vidět ze všech stran
    Určíme si střední bod. Může být velký kus pařezu, který zapíchneme doprostřed nádoby a kolem něho zasazujeme menší rostlinky.

Když jsme si vybrali, jak budeme vystavovat náš UE, přichází sázení rostlin a dostání dekorací do vnitřku. Nádobou může být cokoliv (žárovka, čirá láhev od vína a další). Pokud má naše nádoba zúžené hrdlo, použijeme nejlépe pinzety. Dají se koupit různé velikosti. Ty se nám budou hodit vždy při stavbě UE. Pinzetou umístíme rostliny a dekorace.

3. Dokončení 


Pokud máme už vše na svém místě a jsme s výsledkem spokojení, tak přichází zalití a omytí vnitřní strany. Při zasazování jsme mohli zeminou ušpinit sklo. Nečistoty snadno setřít vatovou tyčinkou, nebo injekční stříkačkou naplněnou vodou (destilovanou, převařenou nebo dešťovou).
   Po vyčištění zalijeme trochou vody povrch a zavíčkujeme nádobu.


   


                              



                                
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář